background
image
logo

Miskraam

Er is sprake van een miskraam als je zwangerschap eindigt in de eerste 16 weken: 
Hevige buikpijn en bloedverlies kan een eerste teken van een miskraam zijn.  Buikpijn zonder bloedverlies kan een normaal verschijnsel zijn in de zwangerschap.
Een miskraam wordt veroorzaakt doordat een niet-levensvatbaar vruchtje is gestopt met groeien en wordt afgestoten. Een miskraam komt voor bij 1 op de 10-20 zwangerschappen.

Een miskraam kun je niet krijgen door beweging, sporten of vrijen.

Wanneer je op de echo ziet dat het hartje van de baby niet meer klopt zijn jullie natuurlijk erg verdrietig. Maar al snel zul je je ook afvragen hoe het nu verder moet.

Daarin zijn een aantal opties mogelijk. Vaak adviseren we jullie om even te wachten om te kijken of de miskraam zelf op gang komt. In principe kan afwachten geen kwaad. Op een bepaald moment gaat je lichaam begrijpen dat het kindje niet meer leeft en zal je buikpijn en bloedverlies gaan krijgen. Het nadeel is dat we je niet kunnen vertellen binnen hoeveel tijd dit zal gebeuren. Na de miskraam kunnen we nog een afspraak maken voor een echo zodat we kunnen controleren of je baarmoeder leeg is.

Als de miskraam niet spontaan op gang komt en je wilt niet meer afwachten zullen we je verwijzen naar het ziekenhuis. Daar zal altijd eerst nog een echo gemaakt worden om de diagnose van de echoscopist te bevestigen. De gynaecoloog geeft je de verschillende opties waar je uit kunt kiezen. Je kunt ervoor kiezen om de miskraam op te wekken door medicijnen (misoprostol). Je brengt zelf thuis 4 tabletten vaginaal in. Dit kun je doen op een moment dat het voor jou goed voelt. Door deze tabletten krijg je buikpijn en bloedverlies en zal je in de meeste gevallen het vruchtje verliezen. Na 24 uur breng je nogmaals 4 tabletten in. Je kunt ook kiezen voor een curettage. Onder narcose wordt je baarmoedermond een beetje geopend waarna een zuigslangetje je baarmoeder leegzuigt. Je hebt hierna nog een aantal dagen wat bloedverlies.

Als je vragen hebt of ongerust bent, kun je altijd contact met ons opnemen.

Neem direct contact met ons op bij de volgende verschijnselen:

  • Als het bloedverlies erg hevig is en niet meer met maandverband is op te vangen, klachten van ‘sterretjes zien’ of flauwvallen
  • Als de buikpijn toeneemt en voortdurend aanwezig is
  • Als je koorts krijgt (boven de 38 graden)

Een miskraam is vaak erg ingrijpend. De miskraam brengt een abrupt einde aan de plannen en de fantasieën over het verwachte kind. Veel vrouwen reageren aanvankelijk nogal geschokt. Vooral de eerste weken kan het verdriet heel intens zijn. Naast verdriet kunnen er andere gevoelens bestaan zoals schuld, schaamte, ongeloof, boosheid, een gevoel van leegte, falen van het eigen lichaam of jaloezie naar andere zwangere vrouwen. Deze gevoelens zijn heel begrijpelijk. Neem de tijd om deze gevoelens te verwerken en probeer er over te praten met iemand die je vertrouwt, want dat lucht vaak op. Voor de buitenwereld is het verlies meestal onzichtbaar. Dit maakt het moeilijker om je gevoelens met anderen te delen. Iedereen verwerkt een miskraam op haar of zijn eigen manier. Dit verschil in verwerking kan een druk op jullie relatie geven. Probeer hier samen over te praten en elkaar de ruimte en tijd te geven om het verlies te verwerken.

Als je het prettig vindt mag je altijd een aantal weken na de miskraam nog langs komen op de praktijk. We kunnen er dan over praten en eventuele vragen van jullie beantwoorden. 

Meer informatie kun je vinden op de site van de KNOV