background
image
logo

Keuze borst- of flesvoeding en hulp indien nodig

Kiezen voor Borst- of flesvoeding is voor veel clienten een makkelijke, maar soms ook een moeilijk keuze. Soms heb je al heel lang een duidelijke voorkeur, maar het kan ook zijn dat je mening verandert gedurende de zwangerschap. Het is belangrijk dat je de tijd neemt om een keuze te maken die bij je past. Daarvoor heb je kennis nodig die je van ons krijgt in schriftelijke vorm, maar ook tijdens speciale voorlichtingsavonden kun je extra informatie krijgen.

Borstvoeding:

In borstvoeding zitten veel antistoffen in die de baby beschermen tegen allergieën en infecties. De samenstelling van borstvoeding is altijd aangepast aan de baby en verandert per moment van de dag. 
De eerste dagen na de geboorte krijgt de baby vooral colostrum binnen. Dit is een dikke romige eiwitrijke voeding. Er zijn nog weinig vetten en koolhydraten aanwezig waardoor de voeding licht verteerbaar is. Deze laxerende werking heeft een gunstig effect op het lozen van de eerste ontlasting. Borstvoeding is goed voor de kaakontwikkeling van de baby omdat hij zijn mond- en tongspieren optimaal gebruikt. Borstvoeding stimuleert ook de groei en ontwikkeling van de hersenen en het centraal zenuwstelsel.
Maar ook voor de moeder zijn er veel voordelen aan het geven van borstvoeding

  • de grootte van je baarmoeder herstelt zich sneller tot het formaat van voor de zwangerschap
  • de menstruatie blijft meestal een aantal maanden weg
  • je raakt je overtollige vetreserves sneller kwijt
  • het geeft een kleinere kans op borstkanker op latere leeftijd

Kunstvoeding

Wanneer je kiest voor kunstvoeding is het goed te weten dat er verschillende soorten kunstvoeding bestaan. Het merk van de kunstvoeding maakt in principe geen verschil. Voeding van een duurder merk is niet per se beter.

Wanneer er bij jou in de familie of in de familie van de vader allergieën voorkomen, kan het verstandig zijn te starten met hypo-allergene kunstvoeding. 

We kunnen je ook tips en adviezen geven om stuwing van de borsten indien je geen borstvoeding gaat geven tegen te gaan.

Lactatiekundigen

Soms gaat het geven van borstvoeding niet makkelijk, of heb je behoefte aan tips en extra adviezen. Een lactatiekundige is een specialist op het gebied van borstvoeding.

Onze samenwerkingspartner op dit gebied is:

ROOM lactatiekundigen 
06 – 1999 0528
www.room-borstvoeding.nl

Zij hebben jarenlange ervaring en kunnen je veel tips en ondersteuning geven.